Friday, December 28, 2012

kutipan filem terbaik sehingga 2012

BIL
JUDUL FILEMPENERBITKUTIPAN ( RM / JUTA )TAHUN
1.
KL Gangster
SKOP PRODUCTION SDN. BHD.11.742011
2.
Ombak Rindu
ASTRO SHAW / TARANTELLA PICTURES10.902011
3.
Hantu Bonceng
EXCELLENT PICTURES SDN.BHD.8.532011
4.
Ngangkung
MIG PRODUCTION SDN.BHD.8.182010
5.
Kongsi
MIG PRODUCTION SDN.BHD.8.092011
6.
Khurafat
SKOP PRODUCTION SDN. BHD. / GRAND BRILLIANCE8.082011
7.
Hantu Kak Limah Balik Rumah
TAYANGAN UNGGUL SDN. BHD.7.902010
8.
Adnan Sempit
MIG PRODUCTION SDN.BHD.7.662010
9.
Adnan Sempit 2 
MIG PRODUCTION SDN.BHD.6.822012
10.
Hikayat Merong Mahawangsa
KRU STUDIOS SDN. BHD.6.502011
11.
Lagi-lagi Senario
GRAND BRILLIANCE SDN.BHD6.332001
12.
Geng : Pengembaraan Bermula
LES COPAQUE PRODUCTION SDN.BHD.6.202009
13.
Sembilu 2
SKOP PRODUCTION SDN. BHD.6.101995
14.
Jangan Pandang Belakang Congkak
MIG PRODUCTION SDN.BHD.6.092009
15.
Jangan Pandang Belakang
MIG PRODUCTION SDN.BHD.5.782007
16.
KL Drift 2
SKOP PRODUCTION SDN. BHD. / GRAND BRILLIANCE5.672010
17.
Cicakman
KRU COMMUNICATION SDN.BHD.5.152006
18.
Jalan Kembali
SKOP PRODUCTION SDN. BHD.4.982012
19.
Nur Kasih The Movie
PRIMEWORKS STUDIO SDN. BHD.4.932011
20.
Mael Lambong
EXCELLENT PICTURES SDN. BHD.4.882012

Maklumat ini sah sehingga 23 Oktober 2012
Dikemaskini Pada 24/10/12 4:22 PM

sumber dari:Finas

Monday, November 19, 2012

mana satu lebih cepat

Mana 1 lebih cepat????

Jusoh telah di amanahkan supaya memilih calon-calon yang memohon untuk mengisi satu jawatan yang telah ditawarkan Dia dapati ada 4permohonan dan kelayakan mereka sama.Jusoh kemudiannya memutuskan untuk memanggil kesemua 4 pemohon tersebut untuk bersemuka.Dia merancang untuk menanya satu soalan yang menentukan siapa yang layak untuk mengisi jawatan tersebut.

Pada hari temuduga 4 orang pemohon itu hadir dan Jusoh terus bertanya,''Beritahu saya,apakah perkara yang paling cepat sekali berlakunya?"

Lelaki pertama dengan penuh yakin menjawab,"Fikir.Ia muncul tiba-tiba dalam kepala.Tiada amaran awal tentang kehadirannya.Fikir adalah kejadian yang paling pantas yang saya tau."

Lelaki kedua pula memberikan pandangannya," Saya rasa Kelip Mata! Ia berlaku tanpa kita sedar pun.Itulah yang terpantas sekali berlakunya." "Tepat!,Sekelip mata...selalu digunakan untuk menyatakan kecepatan pergerakan sesuatu."sambut Jusoh.

Dia berpaling kepada lelaki yang ketiga,"Apabila suis lampu di 'ON' kita dapati lampu segera menyala tanpa lengah walau sedetik pun.Pergerakan cahaya itulah yang paling tercepat dan terpantas yang saya tahu."
Jusoh tertarik dengan jawapan pemohon ketiga tadi.Dia kemudiannya meminta pandangan pemohon yang keempat.

"Setelah mendengar ketiga -tiga jawapan tadi nyatalah kepada saya iaitu perkara yang paling pantas sekali berlakunya ialah 'berak cair'.

"Apa !" Jusoh terperanjat dengan jawapan yang diberikan.
"Oh..biar saya jelaskan......Ceritanya begini,suatu hari saya merasa kurang selesa lalu saya terus lari ketandas.Tapi belum sempat saya berfikir,belum sempar saya berkelip mata pun dan belum sempat saya ' ON' suis lampu tandas tu ,saya sudah terberak cair dalam seluar saya.

Internet punye citer

Ada sorang lelaki ni. Dia nak blajar guna facebook. Dia SMS kawan dia untuk ajar macam mana cara nak buat facebook :

Lelaki : weh! Tolong ajar aku buat facebook bole tak?

Kawan : bole. Ko dah ada depan computer?

Lelaki : dah. Aku dah ada email pun

Kawan : cantekk! Ok, skrg ko bukak browser firefox atau internet explorer

Lelaki : browser tu ape?

Kawan : laa. Ko click menu start, pastu cari tulisan internet explorer

Lelaki : pasu?

Kawan : kat kotak paling atas, ko type 'www.facebook.com' pastu enter

Lelaki : ok! Pastu weh?

Kawan : kalo da kuar gambar, ko isi form pendaftaran sesuai yg ada

Lelaki : isi yg mana weh? Takde pape pun kat page ni

Kawan : takkan la takde pape? Kat page tu tulis apa?

Lelaki : paling atas cuma ada tulisan
'the page cannot be displayed'

Kawan : oh! Ko salah tulis dari awal tu

Lelaki : betul la aku type, http://www.facebook.com/

Kawan : hm, mungkin connection internet ko mati

Lelaki : eh? Kene ada internet ye? Rumah aku takde internet

Kawan : cis. Senget! Jari aku sampai kerinting kasiktau ko. Rupenye rumah ko takde internet

Lelaki : hehe. Takpe la. Nanti kalau aku pergi cyber cafe aku sms ko lagi ye. Thanx ye

Kawan : sokey bro, email ko ape weh?

Lelaki : http://www.akuhensem2011/@yahoo.com
Ada kawan aku buatkan. Aku belum pernah bukak lagi

Kawan : laa.. Mana ade email pakai 'www' kat depan. Alahaiii..

Lelaki : www tu ape weh?

Kawan : Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ((bengang)) >:O

Perkataan hampir sama

‎1. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai.

2. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.

3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungikin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.

4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?"

5. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'bab* queue' haram dimakan oleh orang Islam.

6. Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak kena cabai, cuba la cakap 'cib*i' kat depan orang tua-tua.

7. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau orang lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut.

8. Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.

9. Bermain bola keranjang memang meletihkan. Bermain di ranjang juga boleh meletihkan.

10. Allahyarham P.Ramlee tak pernah dapat Lesen P sebab baru diperkenalkan. Penyanyi pop yeh yeh L.Ramli mungkin pernah dapat lesen L. Tapi Allahyarham A.Ramlie tak pernah dapat lesen A sebab tak ada.

11. Ramai orang lelaki takut kalau-kalau mati pucuk. Tapi tak takut kalau-kalau mati esok. (Mesej berunsur dakwah.
Sila duduk tahiyyat akhir

bil telefon

BIL TELEFON

Bil telefon sebuah keluarga naik melambong.Suami telah memanggil kesemua ahli keluarganya untuk berbincang.

Suami: Ini dah melampau. Gunakan telefon sesuka hati. Ayah tak gunakan telefon rumah,ayah gunakan telefon tempat ayah kerja.

Isteri: Saya pon sama jugak,gunakan telefon tempat saya bekerja.

Anak: Oh sorry ! Saya hanya gunakan SMS sahaja.Untuk panggilan saya gunakan tempat saya bekerja juga.

Bibik: Jadi ape masalahnya? Semua orang gunakan telefon tempat bekerja.Sama juga la dengan saya.

Suami,Isteri,Anak: (serentak menepuk dahi)

gadis cuba bunuh diri

Seorang lelaki berwajah garang terlihat seorang gadis cantik bergaun panjang sedang berdiri di atas pagar jejambat.

Ia menghentikan motornya dan bertanya :"Apa yang sedang kamu lakukan?"

Gadis itu menjawab :"Saya ingin bunuh diri..."

Mengambil kesempatan ini si lelaki berkata:"Kalau begitu sebelum kamu melompat,berikan saya ciumanmu yang terakhir."

Si gadis pun menciumnya dibibir.Setelah ciuman berakhir,si lelaki dengan wajah berseri-seri berkata:"Mengapa kamu ingin bunuh diri?Ciumanmu begitu panas dan menggairahkan.Pasti banyak lelaki yg akan tergila-gila dengan ciumanmu ini."

Dengan sedih si gadis menjawab :"Saya ingin bunuh diri kerana ibubapa dan keluarga saya menentang saya berpakaian dan berdandan seperti WANITA....Auwww

HEHE skali bapok daa...apa daa...

Henpon punye hal

Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab esklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawab panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . . “

“Hello?”

“Abang, nie sayang nie,”

“Emmm… “

“Abang masih ada di kelab lagi ke?”

“Iya.”

“Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?”

“Berapa harganya?”

“Cuma RM1500.00 aje”

“O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat”

“Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2012 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu “

“Berapa harga yang dia bagi?”

“Cuma RM280,000 …”

“O.K tapi pastikan harga tu dah on the road.”

“Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi…”

“Apa?”

“Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan…. pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu… sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. . cantik kan bang. . “

” Berapa harga yang mereka minta?”

” Cuma RM1,740,000… O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kita
boleh cover harga tu. . .”

“Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga RM1.7juta. OK?”

“OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!”

“Bye… I Love you too…”

Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone . . .sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :

“ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA? 

burger dan monyet

Kita ni suka sgt melempar sampah dari dlm kereta ke luar kereta.. terutama apabila melalui kawasan yang berkebun semak samun. Kita sangka, nanti ada tukang pungut sampah ataupun binatang yang akan makan sampah sarap itu. 

Pada suatu hari, sebuah kereta melalui jalan kampung. Di tepi jalan kampung itu, sekumpulan monyet sedang mencari rezeki di kawasan semak. Manalah tau, kot kot ada yang melempar sisa MekDi atau tongkol buah epal. 

Tiba-tiba sebungkus plastik berupa balutan burger terbang keluar bagaikan peluru dari tingkap kereta itu. Seekor monyet yang tangkas dengan segera merebut bungkusan burger itu dan melarikannya dari kawan-kawannya. Setelah membuka dan menghidu dan merasa sedikit, dia terus membuang "burger" itu.

Lalu kawan-kawannya pelik dan bertanya kepadanya, "Kenapa kau buang burger tu?"

Sang monyet itu hanya diam dan memerhatikan monyet-monyet lain yang berebut-rebut melarikan burger yang dibuangnya.

Dalam hatinya berkata, "Takkan lah aku nak cakap aku dah termakan taik, huhuhu"..

TAMAT .. hehehe

Tandas Wanita

Tandas Wanita

Seorang pakcik tua tersilap masuk toilet
.termasuk ke dalam toilet wanita..wanita2 yg ada kat dalam tandas semuanya menjerit
‘NI UNTUK PEREMPUAN JE PAKCIK’.
Pakcik tu selamba je turunkan seluarnya sambil berkata ‘NI PUN UNTUK POMPUAN JUGAK’…hehehe

Friday, January 13, 2012

Alfatihah buat YAM Tengku Seri Nila Utama Pahang

Kekanda KDYMM Sultan Pahang,YAM Tengku Seri Nila Utama Pahang,Tengku Ainon Jamil Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar telah mangkat pada 12 Januari 2012 di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA).

Jenazah telah dibawa ke Istana Abu Bakar Pekan untuk saudara mara datang menziarahi dan dikebumikan di Makam Di Raja Pekan di sebelah Adinda YM Tengku Dato Putri Kamariah dan ayah saudara YAM Tengku Arif Temenggong Pahang Tengku Ahmad Ibni Almarhum Sultan Abdullah.

AlFatihah...

Wednesday, April 13, 2011

ZooM Rider MG


/>
ZooM Rider MG

Established: April 02, 2011 in Pahang, Malaysia
Founder: Zoom ZMG / Naza ZMG /Jack ZMG/ Nas ZMG
Years active: 2011-present
Territory: Kuantan Territory
Membership: 5 members 4 supporter
Allies: Ghosts MG,Pilgrimz MG,Wild Chopperz Group,SDMC,Jay Bee Riders,Head Hunter Borneo MG
Colors:Black and White


Z.F.F.Z

Friday, March 4, 2011

Lapang sasar RM14 juta bakal dibina

Lapang sasar RM14 juta bakal dibina

Kredit:Sinar Harian Online

KUANTAN - Lapang Sasar Kompleks Majlis Sukan Pahang (Sukpa), Indera Mahkota bakal berubah wajah apabila bangunan sedia ada akan diganti dengan pembinaan sebuah bangunan baru serba lengkap tidak lama lagi.

Bangunan dua tingkat dianggarkan menelan kos RM14 juta itu akan dibina sebagai venue utama acara menembak sempena Sukan Malaysia (Sukma) 2012.

Timbalan Presiden Persatuan Menembak Pahang, YM Tengku Razlan Shah Tengku Ahmad berkata, selain kemudahan lapang sasar, bangunan itu juga akan dilengkapi pelbagai kemudahan untuk keselesaan atlet.

“Bangunan baru itu amat signifikan dengan perkembangan semasa sukan menembak Pahang yang terkenal dengan kecemerlangan atlet menembak dalam Temasya Sukma,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pertandingan Menembak Piala YM Tengku Razlan Shah di Lapang Sasar Kompleks Sukpa, semalam.

Turut hadir Naib Presiden, Datuk Jonny Ch’ng, Shamsul Zumir Shahrir, Setiausaha, Nordin Che Lah dan barisan Ahli Jawatan Kuasa (AJK) Persatuan dan peserta.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, persatuan itu kini giat merangka program dan aktiviti dalam usaha menarik penyertaan orang ramai untuk menjadi ahli.

Menurutnya, persatuan yang ditubuhkan sejak 1976 itu kini mempunyai kira-kira 300 ahli aktif dan jumlah itu akan ditingkatkan dari masa ke semasa.

“Persatuan Menembak Pahang antara yang aktif di negara ini justeru itu ramai ahli dari luar turut menyertainya dan ini satu perkembangan yang menggalakkan.

“Selain itu kita juga mendapat sokongan kuat daripada Kerajaan Negeri dan Majlis Sukan Pahang,” katanya.

Beliau berkata, lapang sasar milik persatuan itu di atas tanah seluas 20 ekar di Bukit Rangin di sini boleh dimanfaatkan ahli sebagai platform latihan bagi memantapkan kemahiran bidikkan masing-masing.

“Persatuan juga merancang mengadakan lebih banyak pertandingan menembak sebagai salah satu strategi menarik penyertaan ahli baru.

Menurutnya, persatuan juga bercadang untuk menganjurkan pertandingan setiap tiga bulan bersama agensi penguat kuasa di sini.

Justeru itu, beliau menyeru orang ramai yang berminat untuk turut serta sebagai ahli kerana pengalaman memegang pistol dan senjata api tidak semua boleh merasainya.

Shooting range to sport new look for Sukma games in 2012



Well done: Tengku Razman (second from left) presenting a certificate and trophy to Zulazman accompanied by Ch’ng (second from right) and Shamsul (left )
credit:The Star online
Friday March 4, 2011




KUANTAN: The Pahang Sports Council shooting range and complex will be upgraded in preparation for the Sukma Games in 2012 to be hosted by the state.

Pahang Shooting Association deputy president Tok Muda Tengku Razman Shah Tengku Ahmad said the two-storey building costs about RM14mil and would be used as the main venue for the Sukma’s shooting event.

He said besides the upgrading of the shooting range, the complex will be equipped with better amenities for the comfort of athletes.


Well done: Tengku Razman (second from left) presenting a certificate and trophy to Zulazman accompanied by Ch’ng (second from right) and Shamsul (left).
“This is a very significant development and we hope the new building will help to promote the sport among the people.

“Pahang has produced good results in previous competitions and we hope to churn out more potential shooters,” he said after opening the inaugural Tengku Razman Shah trophy shooting competition in Indera Mahkota recently.

Also present were vice-presidents Datuk Johnny Ch’ng Ewe Gee and Shamsul Zumir Shahrir, secretary Nordin Che Lah and assistant secretary Jerry Lim.

In detailing the achievements of the state, Tengku Razman said the Pahang contingent was the overall Sukma’s champion in Malacca last year.

He said all 24 athletes won a medal each — 15 golds, seven silvers and two bronzes — with nine games records broken.

On a separate matter, Tengku Razman said the association was in the midst of drafting programmes and activities, in addition to hold regular shooting competitions to attract more members to join the association.

He said the association was set up in 1976 and as of now, has 300 active members.

“We are among one of the active shooting associations in the country and hope to increase our membership in the coming years,” he said, adding that the association also received strong support from the state and the council.

Tengku Razman said at present, a 20-acre shooting range in Bukit Rangin owned by the association was being used by members for training and target practice.

He said plans were in the pipeline to hold joint competitions with enforcement agencies every three months.

Later, he presented prizes to the winners witnessed by Shamsul and Ch’ng.

The winner for the competition was Zulazman Ramli while Muhammad Ridwan Nasrul and Zanzuri Kamal Mat Isa came in second and third, respectively.

A total of 30 participants took part, including several media representatives.

Monday, January 31, 2011

Negara Pemimpin oleh Wanita

Senarai negara-negara yang dipimpin oleh seorang wanita.


1.Bangladesh, Khaleda Zia
2.Chile, Michelle Bachelet
3.Finland, Tarja Halonen
4.Jerman, Angela Merkel
5.Liberia, Ellen Johnson-Sirleaf
6.New Zealand, Helen Clark
7.Philipina, Gloria Machapagal Arroyo
8.Sril Lanka, Chandrika Bandaranaike-Kumaratunga


Sekarang terlampau ramai wanita yang menjadi pemimpin untuk memerintah sesebuah negara.Walaupun negara kita masih dikuasai oleh pemimpin lelaki,tetapi saingan daripada pemimpin wanita juga semakin bercambah

Monday, December 27, 2010

pengantin baru

Suasana masih riuh di luar. Sanak saudara
semuanya berkampung disini. Gelak ketawa,
gurau senda jelas kedengaran. Aku memimpin
isteriku ke dalam bilik pengantin. Suara-suara
sumbang terlalu banyak yang menegurku.

"Hai, malam masih muda, dah nak masuk tidur?"
sapa Pak Ucu. "Orang muda bang Aji, biarlah. Air
dah penuh kat kepala tu." sahut PakTam disambut
hilai ketawa sanak saudara yang lain. Meriah
sungguh keadaan diluar walau jam sudah
menunjukkan pukul 11.00 malam.

Hadiah yang masih belum dibuka ku susun ke
tepi. Lampu ku tutup. Merebah diri ke katil
pengantin, aku menoleh ke arah isteriku.

"Kita tidur dulu lah yer. Ramai sangat orang kat
luar tu." Isteriku hanya mengangguk tanda setuju.
Entah pukul berapa sekarang, aku pun tidak tahu.
Keadaan di luar gelap gelita dan senyap sunyi.
Tanda sanak saudaraku telah pulang dan
keluargaku telah tidur.

Jari jemariku lembut membelai rambutnya. Ku
selak rambut ikal yang menutupi telinganya lalu
membisikkan "Assalammualaikum!" ke telinganya
untuk menguji isteriku.

"Wa alaikummussalam." Rupanya isteriku masih
belum tidur. Ku kucup pipi halusnya. Ku kucup
dahinya yang mulus. Semerbak harumnya
menusuk deria bauku. Akanku tunaikan
tanggungjawabku sebagai suami malam ini. Jari-
jemari ini terus membelai tubuhnya. Perasaanku
tidak dapat dikawal lagi, namun....

"Kringggggg...."

"Tik..tik..tik..tik..."

"Kring.. kring..kring.."

Bunyi-bunyi jam loceng entah dari mana
memenuhi ruang bilikku. Terkejut dengan segala
macam bunyi yang ada, aku membuka lampu.
Serentak itu, terang benderang seluruh rumahku.
Bunyi-bunyi ini telah berjaya membangunkan
semua orang di rumahku.

Aku mencari-cari punca bunyi-bunyi itu. Mataku
terarah ke sekotak hadiah yang masih terbalut
rapi. Aku buka dengan pantas dan di dalamnya
terdapat 5 buah jam loceng. Juga sekeping kad
berbunyi... Selamat Pengantin Baru, Jangan gopoh-
gopoh. Baru Pukul 2 pagi. Jangan maree.. kami
potong stim. Ikhlas dari : Pernas of 03/06, UUM.

Dalam hatiku.. cilaka punya kengkawan. Potong
stim betullah.Baru jer nak Intro, blum baca doa lagik..huhuhuhu....
dengki la diorang kat aku sebab dah kawin...

Moral

Jangan pendajjal kawan korang macam nie...kesian..hehehe

tatu punye pasal

Kisah seorang atlit yang amat2 terkenal dalam bidang kesukanan. Oleh kerana terlalu popular, byk ler syarikat2 sukan yang menajanyer. Bukan kata pakaian nyer tapi di badan nyer penuh dengan tatu nama syarikat sukan..

Setelah lama membujang, akhirnya atlit itu berkahwin dgn wanita idaman nyer. Pada malam pertama, datanglah si suami ini (atlit tadi) menghampiri isterinyer dgn hanya memakai spender sahaja, isteri nyer hairan dgn tatu2 yang terdapat di badan suami lalu bertanya,

isteri: apsal banyak sangat tatu kat bdn abg pastu semua tulisan jer?

suami:ini adalah nama syarikat sukan yang menaja abg, ayg.. cepat laa, abg ni dah agak xblh thn ni

isteri:abg buka lah spender abg tu dulu, ayg pun nak tgk gak

dengan pantas spender itu dilucut kan dan terdengarler suara isteri menjerit dan terus menangis, suami kehairanan

suami:kenapa ayg menangis??

isteri:rurpa2nyer abg ada penyakit aids

suami:siapa ckp? xguna punya org!!

isteri:x de org ckp, ayg nampak ler kat anu abg ada tertulis aids

suami:ooo.. yang ni ker, kejap ek

lalu suami nyer membelai anu nyer dan setelah anu nyer tegang terpacak maka tersenyum ler isteri

isteri: ooo.. adidas rupa2nyer ingatkan aids...

Sekian..hehehe

lawak cair

Pada zaman dahulu, ada seorang puteri yang cantik rupawan. Namanya Puteri Sheila. Sejak lahir lagi puteri ini terkena sumpahan. Apa saja benda yang dipegang oleh puteri akan cair. Oleh sebab tu, semua lelaki tak mahu dekat dengan puteri sebab takut, kalau terpegang maka mereka akan cair. Maka susahlah hati Ayah nya kerana tak kawin la puterinya itu. Maka, dengan nasihat perdana menteri, Maharaja pun membawa puteri berjumpa dengan seorang bomoh untuk berubat. Mengikut kata bomoh tersebut, puteri akan terlepas dari sumpahan jika puteri dapat memegang sesuatu yang tak kan cair. Tapi bomoh itu sendiri pun tak tau apakah benda tersebut. Atas cadangan perdana menteri, Maharaja telah mengistiharkan bahawa,,siapa lelaki yang dapat membawa sesuatu, yang apabila puterinya pegang tak cair, lelaki itulah yang akan kawin dengan puterinya itu.

Maka pada hari itu, berduyun-duyun lah lelaki datang membawa benda masing-masing dengan harapan dapat menjadi menantu raja. Kemudian, pertandingan pun berlangsung….. Muncul lah lelaki yang pertama,

Maharaja: Ha, apa benda yang kau bawa tu?

Lelaki#1 : Hamba membawa batang logam Titanium. Logam inilah yang paling
keras dalam dunia. Pada zaman akan datang, logam ini menjadi batang golf,
bateri dan kapal terbang.

Maharaja : Ok, biar puteri Beta pegang benda itu.

Lelaki#1 : Silakan….

Maka puteri itu pun pegang la logam Titanium itu. Ahhhhhh Cair nampaknye
logam itu. Kecewa lah lelaki itu, Maharaja dan tuan puteri…

Muncullah lelaki ke-2…..

Maharaja: Ha kamu! Apa yang kamu bawa tu?

Lelaki#2: Hamba membawa batu berlian. Menda ini lah yang paling keras dalam
dunia. Pada masa akan datang, menda ini bukan saja menjadi perhiasan malah
digunakan untuk memotong besi dan digunakan untuk menggali minyak di dasar
lautan.

Maharaja: Kalau begitu, biar puteri Beta mencubanya.

Lelaki#2: Silakan…..

Maka puteri itu pun memegang le berlian tersebut. Ahhhhhhhh Cair jugak
berlian itu nampaknya. Kecewa la lelaki itu, maharaja dan puteri.

Seterusnya, lelaki-lelaki lain pun mencuba juga tapi malangnya semua benda
yang dipegang oleh puteri tetap cair hendaknya… Kemudian muncul lah
lelaki yang terakhir. Eh!!Dia datang berlenggang je tanpa membawa apa-apa
pun!

Maharaja: Hey Kamu! Apa yang kamu bawa? Kenapa datang berlenggang je?

Lelaki: Patik ada membawa ben a tuanku. Tapi benda hamba tu ada dalam poket
hamba ini.

Maharaja: Kalau begitu, keluarkanlah benda kamu tu.Biar puteri Beta cuba
memegangnya.

Lelaki: Tak boleh tuanku. Kalau puteri nak memegangnya,seluklah dalam poket
hamba ini…

Maharaja: Hmmmm…. Kalau begitu, baiklah!

Maka terpaksalah puteri itu menyeluk dalam poket lelaki itu. Puteri
teragak-agak sebab puteri tak tau apa yang ada dalam poket lelaki itu.
Kemudian puteri terpegang sesuatu… Mukanya merah menahan malu. Lelaki itu
hanya tersenyum saja. Tiba-tiba puteri menarik tangannya kembali. Puteri
berlalu dari situ kerana malu. Maharaja hairan… Maharaja tanya puterinya

Maharaja: Anakanda dapat pegang sesuatu?

Puteri: Dapat….

Maharaja: Benda tu cair?

Puteri: Tak….

Maharaja: Baiklah, dengan ini Beta istiharkan lelaki ini menjadi menantu
Beta!

Lelaki: Hehehehehehehehehehehe…….

Tapi….. Apakah yang puteri itu pegang? Kenapa lelaki itu ketawa? Dan
kenapa benda tu tak cair? Apakah yang korang rasa puteri itu telah Pegang?
Apa yang korang terlintas dalam kepala korang haaaaa?
Hehehehehehehehehe…..

BENDA ITU IALAH…… COKLAT M&M
CAIR DIMULUT, TIDAK DITANGAN!
AWAK INGAT APA???? OTAK TU BIAR BETUL SIKIT AAAAA…TAK SESUAIII TAU KORANG

Lawak

Kisah Kasih Suami Pada Isteri Pak Mat adalah seorang penduduk sebuah pondok di Selatan Thailand. Pada pertengahan bulan Mei yang lalu isterinya yang bernama Maznah telah meninggal dunia kerana diserang penyakit jantung.

Pak Mat yang berusia menjangkau empat puluhan telah diperhatikan oleh jiran-jirannya agak luar biasa iaitu beliau telah pergi ke kubur isterinya sebanyak tiga kali sehari. Pak Mat pergi pada waktu pagi, tengah hari dan petang untuk menyiram kubur isterinya lebih dari dua minggu secara berterusan. Ada setengah dari jiran dan penduduk tempatan beranggapan Pak Mat begitu cintakan isterinya.

Seorang saudaranya yang terdekat telah berkata, "Awak ni terlalu sangat cintakan isteri sehingga sanggup berbuat demikian, yang mana tak ada siapa lagi di kampung ini buat begitu." Pak Mat menjawab, "sebenarnya sebelum Maznah hendak menghembuskan nafas yang terakhirnya, beliau telah berpesan kepada saya, kalau hendak kahwin pun tunggulah sehingga rumput di kuburnya tumbuh dahulu." " Oleh yang demikian saya terpaksa siram kuburnya supaya rumput cepat tumbuh......"

hebatnya malam Jumaat

Malam itu malam Jumaat. Kassim ingin beristirahat awal bersama isterinya, dia fikir dia akan dapat banyak ganjaran jika berbuat begini. Ganjaran paling nyata ialah hakikat dia kini sudah mempunyai lapan orang anak: empat daripada mereka masih kecil lagi. Yang bongsu masih lagi menyusu

"Malam ini kita tidur awal. Malam jumaat" kata Kasim pada Ani, isterinnya yang sedang menyusu anak bongsu mereka

" Tak boleh bang. Sebab anak anak kita masih belum tidur, nanti saya tidur kan mereka dulu"

" Baiklah awak uruskan mereka. Abang akan ke bilik sebelah membaca Al-quran" balas Kassim, sambil ke bilik air mengambil wudhuk, setelah mendapat kan songkok. Kitab al-quran dan meminum seteguk air sejuk Kassim bersedia untuk memulakan kerja ibadahnya?

"BISMILLAHHIRROHMANNIRROHIM"

" Bang!! Anak dah tidur" Terkejut Kassim mendengar suara Ani yang membawa khabar baik kepadannya dalam jangkamasa yang begitu singkat.

" SODAQALLAHULAZEEM "

Tu lah dahsyat nya malam Jumaat......

Lawak Buah buahan tempatan

Ketua puak tu pun mengarahkan anak buahnya supaya membunuh ketiga lelaki itu utk dijadikan santapan. Ketiga lelaki itu pun merayu dgn sepenuh hati supaya mereka dibebaskan.

Oleh kerana mereka merayu dgn bersungguh-sunggguh, ketua puak itu pun setuju utk melepaskan mereka dengan satu syarat. Syaratnya ialah mereka perlu mencari 10 biji buah dari jenis yang sama. "Ah.. nie simple punya keje".. kata mereka dalam hati.

Maka mereka pun berpecah ke dalam hutan untuk mencari buah-buahan tersebut dengan diiringi oleh beberapa lelaki dari puak tersebut. Lelaki yang pertama keluar dengan membawa 10 buah nenas. Kemudian berkata ketua puak kepada anak buahnya, " Sumbatkan buah tersebut ke dalam punggungnya, kalau dia mengeluarkan bunyi, bunuh dia!" Lalu buah nenas itu pun disumbatkan kedalam punggung lelaki malang tersebut. Pada buah nenas yang kedua, lelaki itu pun menjerit dan dia pun dibunuh.

Kemudian lelaki kedua pun muncul. Dia membawa 10 biji ciku bersamanya. Dia pun dikenakan tindakan yang sama.Oleh kerana buah ciku kecil, lelaki itu dapat bertahan sehingga buah ciku yang kelapan. Pada masa ini, tiba-tiba lelaki tu ketawa. Maka dia pun dibunuh.

Apabila sudah mati, roh orang yang pertama pun berjumpa ngan roh orang yang kedua. "Kenapa kamu ketawa pada buah ciku yang kelapan?" tanya roh pertama. Jawab roh yang kedua, "Aku nampak rakan ketiga kita tu keluar dengan membawa buah durian!!"

Lawak Robin Hood,zorro dan orang asli

Pada satu ketika, ada satu pertandingan untuk orang ramai menunjukkan kehebatan masing masing menggunakan senjata. Ada 2 peserta yang dapat masuk akhir, Zorro ngan Robin Hood. Mereka berdua pun masuk dalam hutan untuk berjalan jalan sambil mencari idea untuk pertandingan mereka. Sedang berjalan jalan, mereka terjumpa seorang perempuan dari kaum orang asli yang sungguh cantik.

Mereka berdua sepakat untuk bertarung dan siapa yang menang akan dapat perempuan tersebut. Mereka pun memanggil perempuan tersebut dan meletakkan sebiji epal d iatas kepala perempuan itu. Memula Zorro nak mulakan pertandingan. Dia pun bergerak sejauh 50 meter dari perempuan itu dan membaling PEDANG nya kearah epal diatas kepala perempuan tu. Zuuupppp, terbelah dua epal tu. Perhgggg, dengan bangganye, si Zorro jerit... "I AM ZORRO... .."

Kemudian giliran Robin Hood plak. Dia mengambil jarak 100 meter. Kemudian menggunakan ANAK PANAH nye. Zuuupppp, terbelah dua epal yg baru diletak atas kepala perempuan asli tu. Dengan jobonye jugak... . si Robin Hood kata... "I AM ROBIN HOOD..."

Sedang mereka bertarung, lalu lah seorang penduduk lelaki orang asli disitu.

Dia merasa tercabar kerana dengan senang lenang nye pompuan kaum dia nak kena kawin ngan orang luar. So, atas rasa tanggungjawab, dia pun masuk pertandingan tu jugak. Dengan menggunakan sumpit dan jarak 150 meter, kini giliran orang asli tu plak. ZZZZUUUUUPPPPP... ... ... ... .!!!! PPRRAAPP.

Kena kepala pompuan tu dan mati. Dengan selamba orang asli tu kata...
"I AM SORRY... .!!"

Friday, December 3, 2010

Thursday, October 14, 2010

YANG DIPERTUAN AGONG MALAYSIA

YANG DI-PERTUAN AGONG I:
AL-MARHUM TUANKU ABDUL RAHMAN IBNI AL-MARHUM TUANKU MUHAMMAD.
(YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN)

RAJA PERMAISURI AGONG I:
TUANKU KURSHIAH BINTI AL-MARHUM TUNKU BESAR BURHANUDDIN.
(TUNKU AMPUAN NEGERI SEMBILAN

YANG DIPERTUAN AGONG II:
ALMARHUM SULTAN HISAMUDDIN ALAM SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN ALAIDDIN SULAIMAN SHAH
(SULTAN SELANGOR)


RAJA PERMAISURI AGONG II:
AL-MARHUM TENGKU AMPUAN JEMA'AH BINTI AL-MARHUM RAJA AHMAD
(TENGKU AMPUAN BESAR SELANGOR



YANG DI-PERTUAN AGONG III:
AL-MARHUM TUANKU SYED PUTRA AL-HAJ IBNI AL-MARHUM SYED HASSAN JAMALULLAIL
(RAJA PERLIS)

RAJA PERMAISURI AGONG III:
TENGKU BUDRIAH BINTI AL-MARHUM TENGKU ISMAIL
(RAJA PEREMPUAN PERLIS)


YANG DI-PERTUAN AGONG IV:
AL-MARHUM TUANKU ISMAIL NASIRUDDIN SHAH IBNI AL-MARHUM SULTAN ZAINAL ABIDIN
(SULTAN TERENGGANU

RAJA PERMAISURI AGONG IV:
TUANKU INTAN ZAHARAH BINTI AL-MARHUM TENGKU SERI SETIA RAJA
(TENGKU AMPUAN BESAR TERENGGANU)




YANG DI-PERTUAN AGONG V:
AL-SULTAN AL- MU'TASIMU BILLAHI MUHIBBUDDIN TUANKU AL-HAJ ABDUL HALIM MU'ADZAM SHAH IBNI AL-MARHUM SULTAN BADLISHAH
(SULTAN KEDAH)


RAJA PERMAISURI AGONG V:
TUANKU HAJAH BAHIYAH BINTI ALMARHUM TUANKU ABDUL RAHMAN
(SULTANAH KEDAH )


YANG DIPERTUAN AGONG VI:
ALMARHUM TUANKU YAHYA PETRA IBNI ALMARHUM SULTAN IBRAHIM
(SULTAN KELANTAN)



RAJA PERMAISURI AGONG VI:
ALMARHUM TENGKU ZAINAB BINTI ALMARHUM TENGKU MOHAMED PETRA
(RAJA PEREMPUAN KELANTAN)

YANG DIPERTUAN AGONG VII:
SULTAN HAJI AHMAD SHAH AL-MUSTA'IN BILLAH IBNI ALMARHUM SULTAN ABU BAKAR RI'AYATUDDIN AL-MU'ADZAM SHAH
(SULTAN PAHANG)



RAJA PERMAISURI AGONG VII:
ALMARHUMAH TENGKU HAJAH AFZAN BINTI TENGKU MUHAMMAD
(TENGKU AMPUAN PAHANG )



YANG DIPERTUAN AGONG VIII:
ALMARHUM SULTAN ISKANDAR AL HAJ IBNI AL-MARHUM SULTAN ISMAIL
(SULTAN JOHOR)


RAJA PERMAISURI AGONG VIII:
SULTANAH HAJAH ZANARIAH BINTI ALMARHUM TUNKU AHMAD
(SULTANAH JOHOR)


YANG DIPERTUAN AGONG IX:
SULTAN AZLAN MUHIBBUDDIN SHAH IBNI ALMARHUM SULTAN YUSSUF IZZUDDIN SHAH GHAFARULLAHU-LAH
(SULTAN PERAK)


RAJA PERMAISURI AGONG IX:
TUANKU BAINUN BINTI MOHD.ALI
(RAJA PERMAISURI PERAK)

YANG DI-PERTUAN AGONG X:
TUANKU JA'AFAR IBNI ALMARHUM TUANKU ABDUL RAHMAN
(YANG DI-PERTUAN BESAR NEGERI SEMBILAN)


RAJA PERMAISURI AGONG X:
TUANKU NAJIHAH BINTI ALMARHUM TUNKU BESAR BURHANUDDIN
(TUNKU AMPUAN NEGERI SEMBILAN)




YANG DIPERTUAN AGONG XI:
AL-MARHUM SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH AL-HAJ IBNI AL-MARHUM SULTAN HISAMUDDIN ALAM SHAH AL-HAJ
(SULTAN SELANGOR)



RAJA PERMAISURI AGONG XI:
TUANKU SITI AISHAH
(TENGKU PERMAISURI SELANGOR)


YANG DIPERTUAN AGONG XII:
TUANKU SYED SIRAJUDDIN IBNI ALMARHUM TUANKU SYED PUTRA JAMALULLAIL
(RAJA PERLIS)


PERMAISURI AGONG XII:
TENGKU FAUZIAH BINTI ALMARHUM TENGKU ABDUL RASHID
(RAJA PEREMPUAN PERLIS )

YANG DIPERTUAN AGONG XIII:
AL WATHIQU BILLAH TUANKU MIZAN ZAINAL ABIDIN IBNI ALMARHUM SULTAN MAHMUD AL-MUKTAFI BILLAH SHAH
(SULTAN TERENGGANU)


RAJA PERMAISURI AGONG XIII:
TUANKU NUR ZAHIRAH
(PERMAISURI TERENGGANU)

ZooM

Tuesday, October 12, 2010

Barramundi







BARRAMUNDI a.k.a Siakap putih


Barramundi fishing is the single most popular fishing activity in tropical and sub tropical Malaysia.In Bahasa Malaysia known as Siakap Putih. We can imagine how wilderness and fine barramundi fishing. Weather it be lure casting or bottom anglers have the opportunity to experience some of the best wild stock barra fishing. Fishing for and catching wild Barramundi is the ultimate angling experence, barra in the wild are wirily, cautious, and hard fighting.
I would like to share little bit with all of you after my reasearch in internet and from September and March with the build up period from October to December being the most important.
Barramundi anglers in Pahang , Malaysia. The Barramundi produce eggs between the months of eggs and larvae require salt water and spawning normally takes place in Marine bays and river mouths Juvenile Barramundi [now200-300mm] migrate up the rivers and ito freshwater wetlands.If the young do not have access to freshwater they will probably remain in coastal and estuarine areas to mature
After three to five years most of the freshwater Barramundi migrate back to the ocean to spawn .

Barramundi can change sex from male to female.That is amazing but they can’t be “akuaa”.We can know that the size of the Barramundi can be a good indicator of the sex of the fish.Most Barramundi mature as males [about50-60cm] and start to change sex to females at around 90cm but only if they live in saltwater.
Barra are fairly lazy opportunistic feeders they eat just about anything that lives in or around the water including prawns , small crabs and even each other.
The size of the prey is largely determined by the size of the Barra.
A larger Barramundi's diet consists of 60%fish and 40% crustaceans [mainly prawns],smaller barra eat mainly prawns.This will vary according to where the fish is living.

Barramundi vision is probably limited in dirty water.Barramundi utilise what is called a lateral line,which is a sensory organ that runs down both sides of the body.Thelateral line enables fish to detect vibrations in the water and so be able to locate prey and avoid predators.

The question of weather it is the colour or action of the lure that attracts the fish is difficult to answer,however it is probably a combination of both.When casting you can used attractive bright color is better




The size/length can tell the age of Barramundi:
* 1-Year-old 30-40cm long
* 2-Years-old 50-60cm long
* 3-Years-old 60-80cm long
* 8-Years-old 1 Metre long


The truth of Barramundi:

*Barramundi have been recorded up to 150cm long and with weights in excess of 40kg.
* Barramundi are thought to live to around 20years of age.
* Large female Barramundi can produce 32 million eggs in a single season.
* Barramundi inhabit areas where the water temperature ranges between 20 to 35 degrees Celsius.
* Barramundi can travel great distances in their life; one fish was recaptured 600 kilometres away from Kuantan to JB.


Zoom Rider a.k.a Zoom Angler

Gelaran Khusus Negeri Pahang

Gelaran khusus bagi Negeri Pahang.
(Gelaran-gelaran ini tidak boleh diubahsuai) kecuali ada arahan KDYMM Sultan atau Kerajaan, dimana berkaitan)

Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) (untuk Sultan)
Duli Yang Maha Mulia (DYMM)
Sultanah Pahang Sultanah Hajjah Kalsum (untuk Sultanah)
Kebawah Duli yang Teramat Mulia (KDYTM) (bagi Tengku Mahkota, Pahang)
Kebawah Duli yang Teramat Mulia (KDYTM) (bagi Tengku Puan Pahang)
Yang Amat Mulia (YAM) (bagi Tengku Muda dan semua Kerabat Bergelar)
Yang Amat Berbahagia (YABhg) (bagi isteri Kerabat Bergelar)
Yang Amat Berhomat (YAB) (bagi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Besar)
Yang Di Hormat (bagi Orang Besar Berempat i.e. Orang Kaya)
Yang Mulia (bagi Kerabat i.e. Tengku, Engku)
Yang Berhormat (bagi Timbalan Menteri Besar, Ahli Dewan Negeri dan Parlimen)
Yang Hormat (bagi Orang Besar 8, 16 dan Dato’ – dato’)
Yang Berbahagia (bagi isteri-isteri kenamaan secara umum)
Sahibul Samahah (bagi Mufti)
Sahibul Fadilah (bagi Kadi Besar / Timbalan Mufti)
Al Fadzil (bagi Pegawai Agama Islam Daerah @ Pegawai Agama)
Bagi gelaran di negeri lain atau yang melibatkan orang kenamaan negeri lain makluman gelaran khusus hendaklah diperolehi, kerana ia berbeza-beza antara negeri.
Senarai Kerabat Bergelar dan Orang-orang Besar Negeri
(Jadual 29 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Pahang)

KDYTM Tengku Mahkota
YAM Tengku Muda
YAM Tengku Arif Bendahara
YAM Tengku Arif Temenggong
YAM Tengku Puteri Lela Wangsa
YAM Tengku Besar
YAM Tengku Seri Nila Utama
YAM Tengku Puteri Seri Teja
YAM Tengku Puteri Seri Kemala
YAM Tengku Puteri Seri Manja
YAM Tengku Puteri Seri Bongsu
YAM Tengku Panglima Perang
YAM Tengku Panglima Besar

Orang Besar Berempat

YDH Orang Kaya Indera Maharaja Perba Jelai
YDH Orang Kaya Indera Syahbandar
YDH Orang Kaya Indera Segara
YDH Orang Kaya Indera Pahlawan

Orang Besar Berlapan

YH Dato’ Setia Muda
YH Dato’ Setia Lela
YH Dato’ Setia Perkasa
YH Dato’ Setia Pahlawan
YH Dato’ Setia Raja
YH Dato’ Setia Wangsa
YH Dato’ Setia Amar Segara
YH Dato’ Setia Penggawa


Orang Besar Enambelas
Tok Muda

Orang Besar Raja/Orang Besar
Istana


YM Tengku (Dato’) Setia Jaya
YH Tok Pentara Raja
YH Tok Aria Rakna
YH Penghulu Balai
YH Panglima Dalam
YH Tok Bijaya DiRaja
YH Tok Luar
Bentara Kiri
Bentara Kanan


PANDUAN TATATERTIB DI MAJLIS RASMI
Ehsan dari YDH Dato’ Sri Wan Haji Abdul Wahid Wan Haji Hassan
Orang Kaya Indera Pahlawan
Timbalan Yang Dipetua Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang